21st annual competition conference – Firenca 8.-9. septembra 2017

Datum objave: Petak, Oktobar 6, 2017
Objavljeno u Nekategorisano

U Firenci je 8. i 9. septembra održana 21. godišnja konferencija o konkurenciji u organizaciji IBA (International Bar Association). Iz naše firme na konferenciji su učestvovali Sajić Aleksandar i Krejić Nataša.

Konferenciji je prisustvovalo preko 200 advokata iz cijelog svijeta, osnovna tema bila je korištenje ličnih podataka u  konkurenciji, analiza zakona o konkurenciji u različitim kontekstima, uključujući kontrolu nad spajanjem društava, zloupotrebu dominacije, ponašanje kao što je praćenje cijena putem algoritma i pitanja potrošača i njihove privatnosti. Neka od pitanja koja su bila predmet raspravljanja su kako regulatori u svojoj analizi koriste lične podatke, da li imamo prave antimonopolske alate za rješavanje ovog pitanja, da li bi zakon o konkurenciji trebalo koristiti u postupcima zaštite potrošača a u vezi zaštite ličnih podataka, kako u ovakvim postupcima postupiti ispravno u smislu povjerljivosti podataka, njihovog objavljivanja, objelodanjivanja javnosti i slično.

Konferencija, obzirom da je bila organizovana kao panel diskusija na različite teme usko povezane sa glavnom, bila je vrlo zanimljiva. Sa naše tačke gledišta, kao advokata koji se bave ovim pitanjem izvan Evropske unije, a imajući u vidu da je konkurencija regulisana jedinstveno na teritoriji svih zemalja članice, ova oblast je u BiH jako malo zastupljena i u smislu postupaka i u smislu advokata koji se bave ovom oblasti. Poređenja radi, u većini evropskih zemalja postoje advokatske firme koje se isključivo bave pravom konkurencije a koje broje desetine advokata.

Odlazak na ovakve konferencije uvijek je vrlo edukativan i koristan.

1  I3

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of