Kakva su ograničenja širom Evrope – TimoCom pokrenuo portal sa informacijama o zabranama vožnje za kamione

Datum objave: Petak, Februar 24, 2017
Objavljeno u Novosti
download

Propisi o zabranama vožnje za kamione u Evropi su veoma složeni. U različitim zemljama zabrane vožnje za kamione važe na određenim putnim pravcima, putevima i dionicama autoputeva i to u tačno određenim vremenskim periodima. Izgleda skoro nemoguće voditi računa o svim tim informacijama. Da ne bi tako ostalo, TimoCom je razvio pregledan portal o zabranama vožnje za kamione širom Evrope – TimoCom TruckBan, koji je od sada dostupan na 14 jezika.

Ako se pogledaju samo propisi o zabranama vožnje za kamione u Njemačkoj, brzo se može zaključiti koliko ova tema može biti komplikovana. Na primjer, nedjeljom i praznicima od 0 do 22 časova, tamo ne smiju da saobraćaju kamioni sa dozvoljenom ukupnom težinom od preko 7,5 tona, kao i kamioni sa prikolicom. S druge strane, za vozila koja prevoze određenu robu postoje izuzeci. Ukoliko se ovi propisi prekrše, kazna je 120 evra.

Osim toga, ovaj prekršaj može da tereti i vlasnika vozila, a u tom slučaju tarifa novčanih kazni predviđa da i on mora da plati kaznu u visini od 570 evra. Situaciju dodatno pogoršava i ljetna zabrana vožnje. Zbog nje kamioni sa ukupnom dozvoljenom težinom od preko 7,5 tona, kao i kamioni sa prikolicom od 1. jula do 31. avgusta subotom od 7 do 20 časova ne smiju da voze na pojedinim autoputevima i državnim putevima.

S obzirom da svaka Evropska zemlja ima svoja utvrđena pravila za zabranu vožnje kamiona, teško je voditi računa o svemu. Sve se dodatno komplikuje kada se dodaju međunarodne zabrane vožnje u ljetnem periodu tokom raspusta. ime se vodio i TimoCom te je zato pokrenuo TimoCom TruckBan, besplatni portal o zabrani vožnje za kamione širom Evrope.

Na 14 ponuđenih jezika, i u bilo kom trenutku mogu se dobiti informacije o zabranama vožnje za kamione širom Evrope, koje važe vikendom, u toku ljeta i u sezoni raspusta. U tu svrhu je potrebno samo navesti željenu državu i eventualno datum, i odgovarajuće zabrane vožnje će se pojaviti u preglednom prikazu.

TimoCom TruckBan je naročito interesantan za disponente i vozače kamiona. Ovaj portal služi kao podrška kod planiranja rute, a zahvaljujući optimizaciji za mobilne uređaje i kao koristan izvor informacija za sve vozače na evropskim putevima.

Izvor: E-kapija