Lista proizvoda koji su povučeni sa tržišta Bosne i Hercegovine

Datum objave: Srijeda, Novembar 9, 2016
Shopping Cart

Imajući u vidu da je tržište Bosne i Hercegovine snabdijeveno proizvodima koji nisu bezbijedni i koji svojom upotrebom ili korišćenjem mogu negativno da utiču na  zdravlje i život ljudi, ovim putem predstavljamo listu proizvoda koji su povučeni sa tržišta Bosne i Hercegovine u proteklom periodu, a isti su:

1.       Skejtbord Smurfs

                Skejtbord naziva Smurf, nepoznatog proizvođača ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 13613:2012. Navedeni proizvod predstavlja rizik od povrede jer je daska skejtborda između ostalog slomljena tokom ispitivanja, gornja površina daske nije protuklizna, glave vijaka nalaze iznad gornje površine daske, postoje oštri rubovi na skejtbordu, oznake i druge propisane informacije nisu navedene na skejtbordu itd. Uvoznik Q&L d.o.o. Brčko Distrikt je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, informisanja potrošača o preduzetim mjerama i uništavanja ovog skejtborda. Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod pozivaju se odmah da prestanu sa njegovim korištenjem i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

2.       Ljestve SM Jackson

                Ljestve                 proizvođača Sarayli iz Turske su povučene sa tržišta jer ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve propisane u normama BAS EN 131-1+A1:2012, BAS EN 131-2+A1:2013 i BAS EN 131-3:2012. Ljestve predstavljaju rizik od povrede jer je došlo do trajne deformacije praga ljestvi tokom ispitivanja, izmjereni ugibi ljestvi veći su od maksimalno dozvoljenih ugiba, funkcionalne dimenzije ljestvi nisu u skladu sa propisanim dimenzijama i na ljestvama nema propisanih oznaka. Uvoznik BINGO d.o.o. export-import Tuzla je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača i uništavanja ljestvi, te informisanja potrošača o riziku i načinu povrata ovog proizvoda. Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod pozivaju se odmah da prestanu sa njegovim korištenjem i da isti vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

3.       Dječiji bicikl Kubage

                Dječiji bicikl proizvođača Guangzhou Megaplus Co. Ltd iz Kine ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane standardom BAS EN ISO 8098: 2015. Dječiji bicikl predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer postoje oštri rubovi na zaštitniku lanca, pedali i upravljaču, sile kočenja su ispod minimalno dozvoljenih vrijednosti, krajevi ručki upravljača imaju prečnik manji od propisanih 40 mm, zaštitnik lanca ne prekriva unutrašnju stranu prednjeg lančanika, bicikl nije propisno označen, te uputstvo za upotrebu nije priloženo uz bicikl. Uvoznik FIS d.o.o. Vitez je preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja bicikla s tržišta, povrata od potrošača i informisanja potrošača o riziku i načinu povrata proizvoda. Preporučujemo svim potrošačima koji su kupili navedeni bicikl, da isti odmah prestanu koristiti i da ga vrate u poslovnicu FIS d.o.o.Vitez gdje su ga kupili, za koji mogu dobiti povrat novca

4.       Dječiji bicikl Super Star 16 Lan Q

                Dječiji bicikl proizvođača Zhejiang iz Kine ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN ISO 8098: 2015. Dječiji bicikl predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer postoje oštri rubovi na blatobranu, ležištu pogonske osovine i zadnjoj kočnici, izmjerene sile kočenja su ispod minimalno dozvoljenih vrijednosti, zaštitnik lanca ne prekriva unutrašnju stranu prednjeg lančanika, bicikl nije označen u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstvo za upotrebu nije priloženo uz dječiji bicikl. Preporučujemo potrošačima koji su kupili navedeni bicikl, da isti odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili. Uvoznik Junyi d.o.o. Trebinje je preduzeo mjere dobrovoljnog povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, uništavanja bicikla i obavještavanja potrošača o riziku i načinu povrata proizvoda.