ODRŽAN SEMINAR NA TEMU “SRAZMJERNOST I PRAVNA IZVJESNOST U PRAVU OSIGURANJA”

Datum objave: Subota, Maj 6, 2017
Objavljeno u Novosti
palic3

Savjetovanje iz oblasti prava osiguranja tradicionalno se već nekoliko godina održava svake godine u aprilu, na Paliću, Republika Srbija. I ove godine organizator seminara bilo je Udruženje za pravo osiguranja Srbije, Udruženje osiguravača Njemačke i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju.

 Seminar je organizovan tako da je podjeljen na 6 okruglih stolova sa temama: 1. Ugovori u osiguranju   2. Ugovori o neživotnom osiguranju 3. Ugovor o osiguranju od autoodgovornosti 4. Ugovori o osiguranju lica 5. Prodaja proizvoda osiguranja i zaštita potrošača 6. Upravljanje i konkurencija u osiguranju.

 I ove godine značajnim dijelom posvećena je pažnja ugovorima o osiguranju, naknadi štete iz prava osiguranja i to posebno naknade nematerijalne štete, profesionalnoj odgovornosti ljekara te zdravstvenom osiguranju.  Organizatori seminara su ukazali i poklonili pažnju sve većoj pojavi i značaju prava konkurencije u pravu osiguranja, odnosno uočene su određene zakonske neusaglašenosti između pojedinih odredaba zakona koje mogu dovesti do povrede konkurencije na tržištu.

Zasigurno je da će ovom pitanju biti posvećena pažnja i na narednim savjetovanjima.

 Predavači su dali osvrt i na stanje i razvoj tržišta osiguranja Republike Srbije, sa aspekta osiguravajućih društava te je uočen značajan porast premije životnih osiguranja.

 Savjetovanju su, ispred Advokatske firme “SAJIĆ” iz Banja Luke, prisustvovali Aleksandar Sajić i Nataša Škrbić.