Osnovan prvi dobrovoljni penzijski fond u Republici Srpskoj

Datum objave: Ponedjeljak, Decembar 4, 2017
Objavljeno u Nekategorisano

Republika Srpska je nakon brojnih prilagođavanja zakonskih okvira, definisanja poreskih olakšica i pompeznih najava konačno dobila prvi dobrovoljni penzijski fond čiji rad je ozvaničen potpisivanjem memoranduma sa devet javnih i privatnih preduzeća.

Stvaranjem trećem stuba penzijskog  sistema u RS, ovaj projekat, koji  su započeli  Evropska banka za obnovu i razvoj, Skupna pokoj-ninska družba iz Ljubljane i Penzijski rezervni fond Srpske konačno je realizovan i to uz početni kapital od 4,4 miliona maraka. Građani u RS sada su u mogućnosti da uplatama na lične račune ili uplatama od strane poslodavca stvaraju svoju dodatnu penziju. Najvažnije za poslodavca je da poslodavci koji za svoje radnike budu uplaćivali do 100 KM mjesečno u fond biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa na tih 100 KM. To znači da bi na račun radnika, osim uplaćenog iznosa, bili uplaćeni i pripadajući doprinosi, koje bi poslodavac svakako morao da plati prilikom isplate plate.

Prvi memorandumi o saradnji su potpisani sa predstavnicima preduzeća „Autoputevi RS“, „Elektroprivreda RS“, „Šume RS“, “Pošte Srpske“, Banjalučka pivara, EuroExpres, HI „Destilacija“ Teslić, „Lanaco“, „Peštan“ te je naredni korak da se zajedno sa radnicima formira penzijski plan.

Ovaj vid penzijskog osiguranja je u evropskim zemljama već ustaljena praksa čiji broj članova neprestano raste, te smatramo da će uprkos činjenici da životni standard nikad nije bio niži, da su globalna kriza i inflacija svele štednju na minimum dobrovoljni penzijski fondovi ipak naći mjesto i u našem sistemu ukoliko se bude postupalo u skladu sa zakonskim propisima i poštovala svrha njegovog osnivanja.

Autor teksta: Tijana Milačić, e-mail: mtijana@afsajic.com

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of