Vlasnik Banjalučke pivare kupio Pivaru Tuzla?

Datum objave: Petak, Maj 19, 2017
Objavljeno u Novosti
61237781-pivo

Vlasnik Banjalučke pivare, londonski investicioni Fond Altima Partners, kupio je većinski paket dionica Pivare Tuzla, nezvanično je saznao Indikator.ba iz više izvora.

Indikator.ba je već izvijestio da se kupac 51% dionica Pivare Tuzla, a za što je plaćeno 3,57 mil KM, krije iza skrbničkog računa Sberbank BH.

Fond Altima Partners kupio je Banjalučku pivaru još 2006. godine i nakon nekoliko godina poslovanja s gubitkom uspio je stabilizirati ovog proizvođača piva, te u posljednje vrijeme počeo poslovati sa višemilionskom dobiti.

U poslovnoj politici Banjalučke pivare za 2017. godinu, između ostalog, navedeno je da je “realno očekivati proširenje distributivne mreže za prodaju postojećeg portfelja na sve široj geografskoj teritoriji”, te da će “Uprava preduzeti sve neophodne korake, uključujući razvoj mogućih strateških partnerstava, da bi postigla ovaj cilj”.

Pivara Tuzla u posljednje vrijeme poboljšala je svoje poslovne performanse i mnogo uložila u razvoj, a neosporni kvalitet svojih proizvoda potvrdila je velikim brojem priznanja.

Pivara Tuzla prošle godine je imala ukupne prihode od 28,4 mil KM, i neto dobit od 3,8 mil KM. Kompanija ima vrijednost imovine (nekretnine, postrojenja i oprema) od 25 mil KM.

Izvor: E-kapija