Stupili na snagu programi za osposobljanje koktel i pica majstora

U Službenom glasniku Republike Srpske broj 4/19 od dana 22.01.2019. godine objavljeni su programi za osposobljavanje koktel i pica mastora koji stupaju na snagu dana 31.01.2019. godine.

Ciljevi programa su razvijanje interesa kod polaznika za rad u ugostiteljstvu, upoznavanje sa vrstama sastojaka, namirnica, recepata, razlikovanje alkoholnih i bezalkoholnih pića, pravilno serviranje, dekorisanje  tj. usvajanje vještina i znanja  koja su potreba za uspješno obavljanje posla u piceriji i koktel baru.
U programima je propisan broj časova, teorijske i praktične nastave kao i način polaganja ispita. Osnovni uslovi za upis u neki od programa je da polaznik ima završenu osnovnu školu i da posjeduje i ljekarsko uvjerenje o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima a na kraju programa polaznici popunjavaju upitnik na osnovu kojeg se vrši procjena uspješnosti održanog osposobljavanja.

Drugi cilj ovih programa jeste unapređenje ugostiteljske ponude u Republici Srpskoj i zaštita potrošača koji su na ovaj način sigurni da stručne osobe vode brigu o pripremanju hrane i pića koji oni konzumiraju.

 

Autor: Željko Vlačić

zeljko@afsajic.com

About the author