Omnibus direktiva

U skladu sa osnovim principima, postulatima i načelima Evropske Unije, njeni organi  su u prethodnom periodu donijeli nekoliko pravnih akata  u cilju usklađivanja zakonskog okvira i regulative sa sve dinamičnijim okruženjem digitalnog svijeta. U oblasti zaštite potrošača na snazi je nekoliko Direktiva i to:  The Unfair Commercial Practices Directive (2005/29/EC) The Unfair Contract Terms Directive (93/13/EEC) The Consumer Rights Directive (2011/83/EU) The Price Indications Directive (98/6/EC), a koje objedinjeno predstavljaju „Omnibus direktivu“.

Osnovni ciljevi ove direktive jesu ojačavanje prava potrošača i to kroz modernizaciju pravila EU o zaštiti potrošača, odnosno kroz njihovo prilagođavanje digitalnom razvoju. Ovi ciljevi se uglavnom ostvaruju kroz pojačane mjere sprovođenja i povećane zahtjeve za transparentnosti, ali se istovremeno trgovcima nameću i određene obaveze, pogotovo u sferi online poslovanja i razmjeni ličnih podataka umjesto novca kao plaćanja (često nazvane i kao „besplatne usluge“). Ovim je prvi put termin „besplatnih usluga“ uključen u pravni sistem EU.  

Imajući u vidu navedeno, jasno je da ova direktiva ima najveći uticaj na online trgovce, tržišne platforme kao i e- trgovine, a neke od najznačajnijih izmjena možemo sumirati u sljedećem:

  1. Obaveza trgovca da u slučaju sniženja cijene jasno istakne prethodnu cijenu,
  2. Obaveza trgovca da provjeri, odnosno ispita i tačno utvrdi da li sve ocjene (feedback), dolaze od istinskih potrošača koji su kupili, odnosno iskoristili predmetnu uslugu.  Ova obaveza je nametnuta u cilju eliminisanja prevarnih radnji i stvaranja zabluda kod potrošača, time što trgovac neistinito prikazuje ocjene, kritike i pohvale prethodnih potrošača. Ideja jeste da trgovac, prije nego objavi kritike i pohvale potrošača, osigura da iste zaista dolaze od strane korisnika usluga odnosno kupca,
  3. Obaveza primjene odredbi GDPR-a i prava zaštite potrošača na ugovore o pružanju usluga u kojima ne postoji obaveza plaćanja određene količine novca kao protivčinidbe, već davanja svojih ličnih podataka,
  4. Obaveza obavijesti da li je cijena koja je istaknuta formirana na osnovu personalizacije prema svakom kupcu ili ne,
  5. Obaveza obavijesti da li treća strana koja preko digitalne platforme nudi robu ili usluge, istupa kao trgovac ili ne. Ukoliko to lice nije trgovac, prava potrošača koja proističu iz seta zakona o zaštiti potrošača ne primjenjuju na ovaj ugovor.

Nepostupanje u skladu sa odredbama ove Direktive za sobom povlači nekoliko sankcija. Najspecifičnije jeste da Omnibus direktiva uspostavlja sistem sankcionisanja prilično sličan onom uvedenom kroz GDPR, odnosno sankcija u vidu novčanih kazni do 4% godišnjeg prometa subjekta u državama članicama, u kojima je došlo do kršenja ovih odredbi, odnosno minimalno 2 miliona EUR u slučaju kada informacije o promet u nisu dostupne.

Autor teksta: Nikolina Zubac

E-mail: [email protected]

About the author