Zdravstveno osiguranje nakon ukidanja vanredne situacije

Nakon što je Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj dana 18.05.2023. godine, donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je pozvao građane koji nemaju zdravstveno osiguranje da u nadležnim poslovnicama Fonda regulišu svoj status, te poslodavce da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, kako bi osiguranici mogli koristiti svoja prava.

Razlog zbog kojeg je Fond uputio poziv jeste što je Fond od početka pandemije virusa korona finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama. Nakon prestanka vanredne situacije to više neće biti slučaj i građani su pozvani da u tom smislu regulišu svoj status. Ipak, u obavještenju objavljenom dana 05.06.2023. godine, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, je u skladu sa odlukom Vlade, omogućio da zdravstveno osiguranje od navedenog datuma, pa u narednih 60 dana, imaju i građani koji nisu osigurani, ali su obavezni da u ovom prelaznom periodu regulišu svoje osiguranje, odnosno da poslodavci izmire svoje zakonske obaveze. Tako je napravljen ustupak kako bi se u prelaznom periodu ostavilo dovoljno vremena  građanima da regulišu svoj status osiguranja, kao i poslodavcima da izvrše svoju zakonsku obavezu uplate doprinosa.

Po proteku prelaznog perioda, građani će moći svoja prava iz zdravstvenog osiguranja ostvarivati ukoliko su osigurani u skladu sa nekim od osnova prijave na osiguranje predviđenih Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, a poslodavci svakako ostaju u obavezi da uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Autor teksta: Igor Letica

E-mail: [email protected]

About the author