Značaj žiga / proizvoda

Registracija žiga je put do stvaranja brenda. Žig štiti proizvod, brend ga prodaje!

Vaš je žig simbol na temelju kojeg će vas vaši klijenti odabrati. Po njemu se razlikujete od svojih konkurenata. Ako registrujete svoj žig, možete ga zaštititi i njime se koristiti u poslovanju!

Upravljanje žigom trebalo bi biti sastavnim dijelom strategije brendiranja tokom poslovanja svakog privrednog društva, bez obzira na veličinu. S razvojem novih tržišta i interneta, privredna društva, više nego ikad, imaju nove unosne prilike kreirati vrijedne žigove i nove poslovne modele koji osiguravaju vidljivost njihovog društva. Međutim, te prilike takođe sve više zahtijevaju od privrednih društava da osiguraju i iskoriste svoja prava na žig te da izbjegnu povredu prava tuđih žigova. Žigovi olakšavaju potrošačima pronalaženje proizvoda na tržištu. Žigovi, omogućavaju razlikovanje vaših proizvoda ili usluga od proizvoda ili usluga konkurenata i pomažu da se vaše društvo identifikuje kao izvor proizvoda koji je označen žigom.

Najznačajnije sredstvo kojim se postiže jačanje i izgradnja brenda jeste registracija žiga kod Instituta za intelektualnu svojinu BiH. Žigom se može zaštiti oznaka koja, na primjer, predstavlja logo proizvoda, na koji način bi izbjegli da konkurenti istom ili sličnom oznakom ili nazivom obilježavaju proizvode koje oni pružaju.

Prednosti zaštite oznake žigom su mnogobrojne, a svakako je najznačajnija to što nakon registracije žiga imate isključivo pravo da koristite takvu oznaku (logo), te sprečavate Vaše konkurente da koriste istu ili sličnu oznaku za usluge koje pružaju. Na taj način se sprečava stvaranje zabune među potrošačima, koji bi mogli pogrešno smatrati da je neko ko prodaje proizvode pod oznakom sličnoj Vašoj u poslovnoj saradnji sa Vama ili da se čak radi o istom poslovnom subjektu. Na osnovu registrovanog žiga mogli biste se suprostaviti svakom neovlašćenom korišćenju Vaše oznake (ili oznake koja je slična Vašoj) u proizvodnji, trgovini i drugim oblastima u kojima poslujete.

Ekskluzivna prava koja proizlaze iz registracije žiga omogućavaju vam da spriječite druge u stavljanju na tržište istih ili sličnih proizvoda pod identičnim ili zbunjujuće sličnim žigom. Stoga ćete biti u mogućnosti zabraniti konkurentima:

(a) da stave žig na proizvod ili njegovu ambalažu,

(b) da skladište ili prodaju proizvod koja nosi žig ili da pružaju usluge pod žigom za usluge,

(c) da uvoze ili izvoze proizvode pod žigom i/ili

(d) da koriste žig na poslovnoj dokumentaciji, internetskim stranicama ili u oglašavanju.

Uobičajena je zabluda da je registrovanjem firme tj. njenog poslovnog naziva u sudskom registru, ime društva automatski zaštićeno i kao žig. To nije tačno. Važno je napraviti razliku

između imena privrednog društva, poslovnog naziva i žiga.

Vaš žig je u očima potrošača, oznaka kvaliteta Vaših proizvoda, stoga provođenje procedure registracije žiga treba da bude prioritet svakog privrednog društva.

Autor teksta: Željko Vlačić

E-mail: [email protected]

About the author