15.03. Svjetski dan prava potrošača – World Consumer Rights Day: Tackling Plastic Pollution

Danas se obilježava svjetski dan prava potrošača i ovogodišnja tema obilježavanja ovog datuma je posvećena smanjenju plastičnog otpada i zagađenja naše okoline istim.

Jeftina i dugotrajna plastika ima široku upotrebu u svim segmentima života i privrede, ali njenu upotrebu prati sve veća količina plastičnog otpada i zagađenje mora i okeana, što ostavlja posljedice na prirodu i ljude. Prema izvještaju Pew Charitable Trusts & SYSTEMIQ, Breaking the Plastic Wave, koji je  objavljen u avgustu 2020. godine, ukoliko se ne dogode velike inovacije i promjene u politici i ponašanju protok plastičnih materijala do 2040. godine  u okeane će se skoro utrostručiti.  Ova godina će svakako biti kritično vrijeme za bilo kakve inovacije i rješavanje zagađenja plastikom, jer globalna pandemija COVID-19 utiče na porast plastike za jednokratnu upotrebu, a posebno upotreba i odlaganje rukavica i zaštitnih maski za lice .

U Bosni i Hercegovini sprovođenje  zakonskih propisa koji štite potrošače u BiH nije  još uvijek na potrebnom nivou. Tome najbolje svjedoči broj žalbi koji prima Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini od kojih su najbrojnije bile one koje se odnose na kršenje prava potrošača u domenu ekonomskih usluga od opšteg interesa,  koje ispunjavaju osnovne potrebe potrošača, poput žalbi na isporuku energije (struja, plin i grijanje) i vode, kao i telekomunikacionih usluga, a proteklu godinu obilježili su i prigovori prema turističkim agencijama zbog nerealizovanih turističkih putovanja.

Autor teksta: Tijana Tatic

E-mail: [email protected]

About the author