Izmjene Fifinog pravilnika o statusu i tranferu igrača

Na sastanku Fifinog savjeta u Šangaju odobreno nekoliko amandmana na Pravilnik i anekse istog o statusu i transferu igrača. Sve izmjene Pravilnika stupaju na snagu od 01.07.2020. godine osim onih koji se odnose na primjenu mehanizma solidarnosti na nacionalne transfere sa međunarodnim dimenzijama koji stupaju na snagu 01.03.2020. godine.

Mehanizam solidarnosti prema ranijim Fifinim pravilima podrazumijeva da ako profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, 5% od svakog obeštećenja plaćenih u sklopu transfera, (izuzimajući obeštećenje za treniranje koje se plaća prethodnom klubu) Novi klub će odbiti od ukupnog iznosa i rasporediti kao solidarni doprinos na klubove koji su bili uključeni u treniranje i obrazovanje igrača tokom ranijih godina. Solidarni doprinos se obračunava za sezone igrača od 12 do 23 godine a u pitanju je procenat od 5 ili 10%.

Po novim izmjenama klubovi koji su bili uključeni u treniranje igrača imaju pravo da prime udio od 5% solidarnog doprinosa u slučajevima kada profesionalni igrač prelazi bilo definitivno ili na pozajmicu između klubova koji pripadaju različitim asocijacijama ili ako pripadaju istim asocijacijama ali klub u kojem je igrač trenirao pripada drugoj asocijaciji.

Drugi dio izmjena Pravilnika odnosi se na izuzetke od pravila da su međunarodni transferi igrača dozvoljeni samo ako igrač ima više od 18 godina. Ranije su postojala 3 a po novim izmjenama Pravilnika su predviđeno je 5 izuzetaka od gore navedenog pravila. U pitanju su slučajevi:

  • Kada igrač napušta zemlju porijekla iz humanitarnih razloga (bez svojih roditelja) jer su mu npr. život ili sloboda ugroženi zbog rase, nacionalnosti, političkog mišljenja i slično, pa mu izdata privremena dozvola boravka u zemlji u kojoj je došao.
  • Kada igrač napušta zemlju porijekla (bez svojih roditelja) jer je student, dakle iz akademskih razloga, kao dio programa razmjene studenata. Period važenja registracije za novi klub je sve dok igrač ne napuni 18 godina ili do kraja akademskog ili školskog programa. Novi klub maloljetnog igrača može biti samo amaterski klub bez ikakve pravne ili finansijske veze sa profesionalnim klubom.

Novi klub maloljetnika mora da pruži igraču adekvatno fudbalsko obrazovanje i treninge u skladu sa najvišim nacionalnim standardima a posebna odgovornost asocijacije predviđena je ako je maloljetni igrač mlađi od 10 godina, te propisano je obavezno pribavljanje raznih saglasnosti (bez svake sumnje).

Ovim izmjenama pravilnika pojednostavljen je proces privremene registracije igrača u slučaju da bivša asocijacija nije izdala međunarodni transfer setifikata ITC sa ciljem da se optimizuje postupak i da se garantuje pravo na saslušanje. Smanjen je i period čekanja sa 15 na 7 dana. Iz tog razloga brisan je dio člana 8.2 Aneksa 3 Pravilnika koji je zabranjivao profesionalnom igraču pravo nastupa u službenim utakmicama za svoj klub sve dok prethodna asocijacija ne izda ITC.

Uveden je i novi termin u pravilnik pod nazivom Bridge transfers koji treba da zabrani nelegitimnu praksu prevara i izbjegavanja primjene propisa kod dva uzastopna transfera igrača na nacionalnom i međunarodnom nivou tj. da osiguraju da takvi fudbalski transferi imaju legitimnu svrhu i da nisu u suprotnosti sa važećim zakonima i Fifinim propisima. Pretpostavlja se da su klubovi uključeni u takve transfere (ukoliko ne dokažu suprotno) ako su se dva transfera istog igrača desila u unutar 16 sedmica.

Fifini propisi o radu sa posrednicima nisu pretrpljeli nikakve izmjene.

Autor teksta: Željko Vlačić, e-mail: [email protected]

About the author