Law – keeping up with technology

ICO projekti, proizvodi i tokeni

S obzirom da smo u prethodnom tekstu pisali o kriptovalutama, njihovom pravnom položaju i načinima na koje su druge jurisdikcije regulisale njihov položaj u ovom tekstu ćemo se baviti i Initial Coin Offering. Kako smo prethodno definisali ICO kao – neregulisani metod prikupljanja sredstava radi obezbjeđenja novog projekta putem kriptovalute, te utvrdili da   srž problema (neki bi dodali i prednosti) leži u neregulaciji, ovim putem ćemo pažnju više posvetiti samom nastanku ICO, ICO proizvodima, tokenima kao i potencijalnim pravcima razvoja, i da li će njegova primjena naći adekvatno mjesto u današnjem pravnom sistemu.

Projekti Initial Coin Offering, su se pojavili sa ubrzanim razvojem kriptovaluta i blockchain-a, i prvi problem koji se javlja u njihovom definisanju jer kod odgovora na pitanje da li oni kao takvi  emituju sopstvene kriptovalute u zamjenu za novi novčani kapital ili mogu da emituju bilo koju kriptovalutu. Zašto je to značajno? Upravo zato što na primjer kineski industrijski regulator smatra da se tim putem emituje novi digitalni novac te u skladu sa svojim propisima kojima se uređuje valuta i tržište zabranjuje emitovanje putem ICO projekata. Sa druge strane nadležni regulatori u SAD u ovom slučaju smatraju da se emitovanje odnosi na nove tokene ili bonove koji imaju svoju nominalnu vrijednost u već poznatim valutama. Upravo zato SAD dozvoljava ICO projektima da funkcionišu uprkos nepostojanju jasnih propisa vodeći se time da iako njihov status još uvijek nije definisan u cjelosti, ne postoji ni osnov za preduzimanje bilo kakvih mjera protiv njih.  Ovo je najčešće iz razloga jer većina ovih kompanija može da se pravno ogradi sa jednim običnim istaknutim odricanjem od odgovornosti, pravilima korišćenja te isticanjem napomena da ICO proizvodi nisu hartije od vrijednosti.

Ono zbog čega ih često povezujemo sa hartijama od vrijednosti je iz razloga što ulagači postaju investitori ICO projekata, a  sama uspješnost jednog ICO projekta  i njegova profitabilnost zavisi od uspješnosti kompanije koja ga emituje.  Dakle, kao što akcionarska društva mogu da kapital prikupljaju emitovanjem akcija tako ICO projekti svoje investitore privlače izdavanjem tokena, pri čemu oni predstavljaju neku vrste digitalne potvrde o vlasništvu nad akcijama. Odnosno, tim tokenom dokazujemo da smo vlasnici iznosa, postotka aktive, novca, kriptovalute ili bilo koje druge imovine. Većina ICO- ova se lansira preko Ethereum platforme. Isprogramirani su i pušteni na Ethereum virtualnom računalu u obliku pametnog ugovora (smart contract) koji onda služi za prikupljanje sredstava i zauzvrat ulagač dobije udio ili obećanje da će se projekt lansirati u budućnosti. Iz toga proizilazi  da token vrijedi ili će vrijediti u budućnosti, a upravo preko tog tokena mi u stvari vežemo materijalni i digitalni svijet.

Autor: Tijana Milačić, e-mail: [email protected]

Law – keeping up with technology – Blockchain i njegova primjena

Law – keeping up with technology – Kriptovalute, ICO i pravne dileme


About the author