Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se podstaknuti  da države starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 01. oktobra.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život, što zavisi od više faktora (individualnih, socijalnih, faktora sredine i dr.) i njihovoj interakciji. Starost nije bolest, starost je proces i svaki čovjek ide ka starosti svojim rođenjem.

Tim povodom AFS organizuje besplatne pravne savjete za sva penzionisana lica  te ih pozivamo  da rezervišu termin konsultacija putem telefona: 051 227 620, e-maila: [email protected] ili direktno u prostorijama firme.

Konsultacije ce se moći zakazati za 01.10. u terminu od 09-13 časova.

About the author