U Republici Srpskoj ukinuta vanredna situacija

Na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj dana 18.05.2023. godine donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske. Odluka o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije objavljena je u Službenom glasniku Republike Srpske broj 46 od 19.05.2023. godine.

Ranijom Odlukom iz marta 2020. godine bila je proglašena vanredna situacija za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa. Odluka je bila rezultat reakcije nadležnih organa na pojavu novog virusa korona i pandemiju bolesti koju je virus SARS-CoV-2 uzrokovao. U toku pandemije Republički štab za vanredne situacije je, kao posebno obrazovano tijelo, imao određene nadležnosti koje prestankom vanredne situacije u Republici Srpskoj gubi. Pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije bile su stavljene snage za zaštitu i spasavanje iz člana 8. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama Republike Srpske, izuzev nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva, koje su djelovale u koordinaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije. Tu se, prije svega, mislilo na štabove za vanredne situacije, jedinice i timove civilne zaštite koje formiraju organi jedinice lokalne samouprave, privredna društva i druga pravna lica, jedinice, timove i ekipe Crvenog krsta Republike Srpske, jedinice i timove koje formiraju udruženja građana i druge nevladine organizacije, povjerenike zaštite i spasavanja, profesionalne i hitne službe i druge organizacije, a u krajnjoj liniji i na same građane.

Prestankom važenja Odluke o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske dio snaga za zaštitu i spasavanja koji u međuvremeni nije rasformiran, će prestati da egzistira, dok će drugi dio nastaviti da izvršava poslove i aktivnosti koji su im povjereni u skladu sa propisima i pravnim aktima kojima se reguliše njihovo djelovanje u uslovima koji se ne karakterišu kao vanredna situacija.

Autor teksta: Igor Letica

E-mail: [email protected]

About the author